Αξιοθέατα

  • Από τα περισσότερα σημεία της Καρύστου, ο επισκέπτης μπορεί να αντικρύσει ένα όμορφο κάστρο, που στεφανώνει την πόλη, το περίφημο Κοκκινόκαστρο (Castelo – Rosso). Το κάστρο χτίστηκε το 1205 απ' τους Λατίνους, μετά την άλωση της Εύβοιας απ' αυτούς, σε θέση όπου υπήρχε η αρχαία ακρόπολη της Καρύστου.

  • Σε ένα απ' τα κεντρικότερα σημεία της παραλιακής οδού, στην πόλη της Καρύστου, δίπλα στη θάλασσα δεσπόζει το επιβλητικό διώροφο φρούριο Μπούρτζι, που χτίστηκε από τους Ενετούς περί τον 13 αιώνα και σώζεται σε άριστη κατάσταση. Τους καλοκαιρινούς μήνες γίνονται φωτογραφικές εκθέσεις, εκθέσεις ζωγραφικής και ποιητικές βραδιές.

  • Απέναντι απ' το Μπούρτζι, σε μία όμορφη πλατεία, στεγάζεται το Γιοκάλειο Πνευματικό Ίδρυμα το οποίο εκτός της σπουδαίας του βιβλιοθήκης (11.000 τόμοι), στεγάζει και μία Αρχαιολογική συλλογή με ευρήματα από τα δρακόσπιτα της περιοχής.

  • Καρυστινό Σπίτι είναι η Λαογραφική Συλλογή Χ.Β. Δεληγιώργη που μας παρουσιάζει ένα σπίτι απ' τα παλιά.

  • Μαρμαριώτικο Σπίτι: του συλλόγου Γυναικών Μαρμαρίου στην παραλία Μαρμαρίου.

  • Το Δρακόσπιτο της Όχης: Βρίσκεται χτισμένο σε υψόμετρο 1440 μέτρων, τόσο τα δομικά υλικά, όσο ο εκπληκτικός τρόπος της κατασκευής, κυρίως την εποχή κατά την οποία κατασκευάστηκαν δεν άφηνα άλλα περιθώρια εξήγησης στους αγαθούς προγόνους μας, παρά του ότι είναι υπερφυσικά δημιουργήματα. Τέτοια είναι τα Δρακόσπιτα της Καρυστίας, οι κατασκευαστές των οποίων ήταν «δράκοι» πιθανότατα όχι στη σωματική δύναμη, αλλά στη δύναμη του μυαλού και της ευχέρειας να επινοούν τρόπους, που ακόμα και σήμερα αρχιτέκτονες και μηχανικοί μένουν με «ανοιχτό το στόμα».

  • Σπήλαιο της Αγίας Τριάδας: βρίσκεται σε βραχώδη από γιγάντιες μαρμαρόπλακες λόφο 50μ απ' την Αγία Τριάδα. Είναι ένα απ' τα πιο ενδιαφέροντα σπήλαια της Ευρώπης με πολλούς σπηλαιολογικούς θησαυρούς. Απ΄τα σπλάχνα του ρέει ποταμός και κατευθύνεται προς τα Ρούκλια. Στην πορεία του σχηματίζει μικρές λίμνες και καταρράκτες, ένας από τους οποίους είναι ο μεγαλύτερος υπόγειος καταρράκτης σε ελληνικό σπήλαιο.

  • Κολώνες: Ήταν τα αρχαία λατομεία της Νότιας Καρυστίας, εκεί κατασκευάζονταν κίονες (απ' το περίφημο καρυστινό μάρμαρο) που κατόπιν μέσω θαλάσσης ταξιδεύουν στις πιο λαμπρές πόλεις του αρχαίου κόσμου.

  • Πύλη των Αρμένων (ακρόπολη Στύρων): Το κάστρο των Αρμένων είναι αρχαίο κάστρο που παρέμεινε σε χρήση μέχρι την τουρκοκρατία. Στις πλαγιές του ίδιου βουνού βρίσκονται κάποια γνωστά Δρακόσπιτα της Εύβοιας και Ρωμαϊκά λατομεία.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

castello rosso

H ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ

Limani

ΠΑΡΑΛΙΕΣ